Naturens skafferi

Maskrosor

Under vår. sommar och höst växer så mycket som vi faktiskt kan äta och dricka.
Jag tänker både på de örter som du kan använda som alternativ till salvor, omslag och te. Men du kan också laga till de mest delikata tilltugg och rätter som lyfter varje middagsbjudning till en högre höjd.

Allemansrätten

Tänk vilken fin möjlighet vi har tack vare allemansrätten att få plocka i skogens skafferi.

Några saker är dock viktiga att tänka på

  • – I lagen räknas de växter upp, som är förbjudna att plocka utan markägarens tillstånd.
  • – Mossa får plockas men inte till försäljning.
  • – Du behöver också fråga om lov när du vill plocka vårens fina granskott. Här brukar jag även undvika att blocka skottet i mitten.

Varje årstid har sina fina örter med mera som vi kan ta tillvara. Så här innan midsommar är bland annat maskrosorna i sin vackraste blomstring.
Har du behov att stärka dina njurar kan du till exempel äta sex-sju maskros stjälkar per dag. Vill du istället ha en god sirap till en god ost eller varför inte som efterrätt med glass.

Recept på en underbar maskrossirap

  • – Plocka mellan 150-200 stycken gula utslagna maskrosor (inte stjälken)
    När du kommer hem knipsar du av det gröna under själva blomman. Lägg i ett litermått tills du fyllt en liter.
  • – Låt blommorna sjuda upp långsamt med 1 liter vatten. Lägg på lock och låt stå över natten.
  • – På morgonen silar du bort blommorna, krama ur all vätska så du får ut så mycket nyttigheter som möjligt.
  • – Skiva upp nästan en hel ekologisk citron om den inte är så stor.
  • – Låt vätskan, citronskivorna och blommorna sjuda tillsammans med 1 kg råsocker (du kan även använda annat socker, t ex rårörsocker). Använd en kastrull utan lock med vid botten så att vätska lättare kan ångas bort.
  • – När det sjuder kan du då och då ta bort det vita skummet som bildas på ytan.
  • – Sjudningen kan ta mellan 2-4 timmar. Gör gärna dropptest, det vill säga en droppen i isvatten och se om det stelnar.
  • – Låt svalna och häll sedan upp i väl rengjorda glasburkar.

 

 

I min  blogg får du framför allt del av intressanta tips och inspiration för ett liv i balans. Dessutom får du värdefull kunskap genom olika intervjuer med andra kunniga inom hälsoområdet.

Kategori:
Anki-olsson

Ann-Catrin Olsson, Inspira Vision

Jag ger dig inspiration för ett liv i balans.

  • Certifierad Yoga lärare.
  • Certifierad Massageterapeut.
  • Future Health Consulent.
  • Brüggerterapi.

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *